Open Lab på AAU sætter skub i nye samarbejder

Professorer og studerende fra Aalborg Universitet har inviteret virksomheder fra hele landet bag kulisserne i fremtidens lydforskning. Arrangementet vil skabe ny viden og forhåbentlig være grobund for nye samarbejder med både forskere og studerende.

Institut for Elektroniske Systemer vil gå forrest og skabe innovative løsninger inden for kunstig intelligens og lyd. Repræsentanter fra 18 virksomheder har fået en guidet tur i laboratorierne, hvor demoer og præsentationer af den nyeste forskning indenfor blandt anden støjrensning, brugeroplevelser og lydzone-simulatorer blev fremvist.

"Formålet med Open Lab er at give de fremmødte virksomheder et indblik i den nye forskning inden for kunstig intelligens, akustik, signalbehandling og brugeroplevelser. Vi ønsker at inspirere til fremtidige samarbejder i form af studenter- og forskningsprojekter. Vi giver samtidig virksomhederne mulighed for at møde både forskere og studerende, via præsentationer, posters, demoer og laboratorierundvisninger", forklarer professor Jan Østergaard, leder af sektionen for signal- og informationsbehandling på Institut for Elektroniske Systemer

Lydbølgerne gik højt, da deltagerne blev inviteret ind i et rum, hvor de blev transporteret til et andet sted via lyd – et rum, hvor hvilken som helst lyd kan reproduceres og genopleves. Kun fantasien sætter grænser. Et sådan system kan for eksempel forbedre kvaliteten af gaming- og koncertoplevelser. På instituttet forskes der i lydzoner og i, hvordan lyd ændrer sig efter vores placering i et rum. Dette er en del af et nyt stort forskningsprojekt, hvor der arbejdes på at lave lydzoner til hospitaler og andre områder inden for sundhedssektoren.

Deltagerne fik således indblik i den nyeste forskning inden for kunstig intelligens og lyd fra forskningscenteret Centre for Acoustic Signal Processing Research (CASPR), som er forankret i sektionen for signal- og informationsbehandling. Der demonstreres, blandt andet, hvorledes fremtidens høreapparater kan bruge kamera og mikrofoner i samspil med kunstig intelligens og derved opnå hidtil uset forbedring af lydkvaliteten.

Lyt og opnå ny viden

Et arrangement som Open Lab giver de deltagende virksomheder et indblik i, hvad der forskes i på AAU og dermed, hvilke nye projekter både forskere og studerende arbejder på, samt hvilke kompetencer de studerende har. Samtidig giver det de studerende en mulighed for at træne formidling af deres projekter og forskningsresultater til erhvervsfolk og virksomheder.

Det er et godt eksempel på, hvordan AAU leverer viden for verden i tæt samarbejde med samfundet. På denne måde gøres forskningen tilgængelig og synlig for omverdenen, hvilket hænger uløseligt sammen med AAU’s strategi ”Viden for Verden”.

For yderligere information, kontakt Professor Jan Østergaard