Nyt IoT og Cyber Security Lab på Aalborg Universitet

Aalborg Universitet åbner nyt IoT og Cyber Security Lab på campus i København. I det nye laboratorium vil forskere og studerende arbejde med at afprøve samt udvikle nye smarte teknologier – samtidig har laboratoriet fokus på sikkerhedsløsninger, som skal beskytte danskere og virksomheder på internettet.

Camilla Klindt Thorup, presseansvarlig, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

Du har måske bemærket, hvordan nyere elektroniske enheder i dit hjem er ”gået på nettet”. Dit fjernsyn kan streame tv-serier direkte fra Netflix, og din tyverialarm kan fjernstyres via din smartphone. Hverdagens elektroniske enheder bliver intelligente og kan kommunikere med hinanden og med mennesker via internettet – oftest gør det dagligdagen lettere og forskere arbejder på teknologier, der kan gøre dagligdagsting endnu nemmere. Men det er vigtigt, at de nye teknologier også er sikre.

Et samspil mellem IoT og sikkerhed

En del af forskningen i det nye laboratorium har fokus på at øge sikkerheden på internettet. Hverdagens elektroniske enheder, som er ”gået på nettet”, betyder også, at hackere kan få adgang til personfølsomme oplysninger.

”Vi har et stigende antal enheder, som er koblet på internettet og det skaber store sikkerhedsudfordringer. Med vores nye laboratorium ønsker vi at forske i og udvikle nye metoder og teknologier til at sikre fremtidens internet. Vi ser derfor et stort potentiale i vores IoT og Cyber Security Lab, hvor både studerende og forskere får mulighed for at arbejde med nye teknologier”, siger Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed, Institut for Elektroniske Systemer, AAU

Dermed giver laboratoriet AAU-studerende mulighed for at arbejde med virkelige problemer og få hands-on erfaring, som kan resultere i konkrete produkter og løsninger, som kan gøre en forskel for udvikling af sikre systemer og infrastrukturer i Danmark.

”Når vi arbejder med virkelige problemer, så opstår nye muligheder og samarbejder. I dette tilfælde ønsker vi både at udvikle IoT-teknologier og skabe et endnu stærkere fundament for vores forskning i cybersikkerhed. Samtidig kan der også skabes ny viden om samspillet mellem IoT og sikkerhed – og dermed bidrage til at skabe IoT-enheder og systemer, der er mere sikre”, forklarer Jens Myrup Pedersen

I laboratoriet bliver det fx muligt for de studerende at arbejde med både udvikling af ny teknologi samt angreb og forsvar i nye teknologier - og det vækker stor interesse blandt de studerende.

Den sjette sans

Et af de projekter, der søger at udvikle nye IoT-teknologier, er et projekt, der bygger på sikkerheden for nødbehandlere og first responders fx brandmænd, redningsfolk samt læger. First responders er de behandlere, som ankommer først til skadestedet før andet præhospital og de er ofte udsat for fysisk stress, hvilket bl.a. er en dødsårsag blandt brandmænd.

Projektet hedder SIXTHSENSE og her anvender forskere IoT-teknologi til at overvåge first responders helbred. Projektet har udviklet et system, som overvåger og indsender info til kommandocentralen om first responders helbred. På den måde vil systemet opdage tidlige tegn på risikofaktorer, der kan resultere i forringelse af sundheden.

”Systemet skal bæres af first responders og målet er at forbedre deres sikkerhed, da de ofte står i stressede situationer og ikke er i stand til at reagere ift. fysisk stress”, forklarer Cedomir Stefanovic, professor, Institut for Elektroniske Systemer, AAU

På den måde løser IoT-teknologi virkelige problemer og gør en forskel for first responders arbejde. Sådanne projekter og konkrete teknologier kan desuden blive testet i det nye laboratorium, hvor samarbejde med institutioner kan skabe ny viden.

Øget fokus på IT-kompetencer har stor succes

I september udbød AAU en ny kandidatuddannelse i Cyber Security og universitetets øget fokus på netop dette emne vækker stor interesse blandt de unge. Kandidatuddannelsen er populær blandt de unge og AAU har haft stor succes med at tiltrække studerende.

”Vi havde 120 ansøgere til 35 pladser på kandidatuddannelsen i Cyber Security. Cybersikkerhed er et emne, som interesserer de unge og universitetets mange tiltag betyder, at vi i fremtiden vil få mange dygtige IT-kandidater”, Jens Myrup Pedersen

Derfor udbyder AAU også en helt ny bacheloruddannelse i Cyber- og computerteknologi fra september 2021. Uddannelsen udvikler bachelorer, der kan udvikle og arbejde med bl.a. IoT og cloud og samtidig vil få forståelse for bæredygtige og cyber-sikre løsninger. Også her er interessen og tilslutningen blandt de unge stor:

”Vi glæder os til at tage imod de nye studerende og vi er sikre på, at successen bliver stor”, fortæller Lene Sørensen, uddannelseskoordinator og lektor, Institut for Elektroniske Systemer

På den måde opfylder AAU det stigende samfundsbehov for flere IT-kandidater – særligt med kompetencer indenfor cybersikkerhed samt udvikling af IoT-applikationer, som kan gøre en forskel i samfundet -  og det nye laboratorium har derfor stor samfundsrelevans.

”Vi vil gerne gøre en forskel inden for smarte applikationer og cybersikkerhed – og med vores nye laboratorium bliver vi en vigtig spiller på banen”, siger Lene Sørensen

Fakta

IoT and Cyber Security Lab åbner den 22. april 2021 kl. 15.00-16.00. Du kan tilmelde dig her

Det nye laboratorium har stor samfundsrelevans og belyser vigtigheden i at uddanne IT-kandidater indenfor IoT og cybersikkerhed. Derfor udbyder AAU København også en helt ny bacheloruddannelse i Cyber- og computerteknologi fra september 2021 – du kan læse mere om uddannelsen her https://www.aau.dk/uddannelser/bachelor/cyber-computerteknologi