Fremtidens høretelefoner kan aflæse hjernens signaler

Fremtidens høretelefoner kan aflæse hjernens signaler

I ny banebrydende forskning, i samarbejde med Bang og Olufsen og Aalborg Universitet, har PhD studerende Adèle Simon udviklet en ny teknologi, som kigger på hjernens signaler for at finde ud af, hvilken lyd, som brugeren fokuserer på. Teknologien kan have stor indflydelse på fremtidens udvikling af høretelefoner.

Af Camilla Klindt Thorup, Institut for Elektroniske Systemer

Vi bruger ofte vores høretelefoner til at isolere os i vores egen lydboble. Vi kender det fx fra togturen på vej hjem fra arbejde – der er meget støj, både fra toget, men også fra de andre passagerer. Så vi tager høretelefonerne på og lytter til musik, podcast eller en lydbog. Men pludselig lyder en meddelelse over højtaleren og du skal ud af din lydboble, men der er så meget støj omkring dig, at du måske ikke hører en vigtig meddelelse.

”Fremtidens høretelefoner og andre lydenheder har potentiale til at blive mere intelligente. De kan fx læse hjernes signaler og fokusere på den lyd, som brugeren ønsker at høre”, forklarer Adèle Simon, erhvervs-PhD, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

Adèle Simon er erhvervs-PhD fra Bang og Olufsen og sammen med hendes forskerkollegaer fra Aalborg Universitet og Bang og Olufsen arbejder hun på at udvikle intelligente høretelefoner, som kan fremhæve den ønskede lyd, ved at kigge på hjerneaktiviteten.

”Forestil dig, at dine høretelefoner kan aflæse hjernens signaler og vide, hvilken lyd du fokuserer på. Når du fx sidder i toget og fokuserer på den vigtige meddelelse, så vil fremtidens høretelefoner automatisk tilpasse sig denne lyd. Det sker ved at skrue ned for musikken og fremhæve meddelelsen – samtidig med at støjen fra andre passagerer fjernes”, forklarer Adèle Simon

Hjernens signaler bestemmer lyden

Alle lyde, som vi hører, kan ses på hjerneaktiviteten. Når vi aktivt fokuserer på en lyd, prøver vi samtidig at ignorere andre lyde omkring os og derfor er den lyd, som vi fokuserer på, tydeligere repræsenteret i hjernen end de andre lyde. Det skaber en hjernerespons, der følger den lyd, som vi fokuserer på.

”Når vi kender den lyd, som brugeren fokuserer på, så kan vi forbedre lyden – og fx fjerne støjen og andre lyde”, forklarer Adèle Simon

Fem forsøgspersoner blev i studiet præsenteret for flere forskellige lyde og her skulle de forsøge at fokusere på blot en af lydene. I studiet har forskerne fra AAU optaget hjernens aktiviteter – disse data skal bruges til at udvikle algoritmer, der viser, hvordan hjernen opfatter lyd.

”Vi prøver at lave den optimale oversættelse fra hjerneaktivitet til at få viden om, hvordan hjernen opfatter lyd. Det gør vi ved at kigge på den lyd, som brugeren har opmærksomhed på. Vi tester metoden på både tale og musik, for at se om der er en sammenhæng eller om vi lytter forskelligt i de to situationer”, siger Adèle Simon

Indtil videre har teknologien haft succes i de indledende forsøg og testes nu i et større omfang for at bekræfte resultaterne.

Professor: Det kan forbedre både lydkvalitet, trivsel og sikkerhed

Anvendelsen af EEG til at måle hjernens aktiviteter er meget nyt – dog har fx høreindustrien forsket i området i flere år. Fokus er et forbedre tale og lyd.

”Adèles projekt er unikt, fordi det ikke har fokus på at forbedre talen, men derimod på at forbedre lydkvaliteten. Hvis det lykkes, så betyder det, at fremtidens høretelefoner får nye og banebrydende funktioner, der udover at forbedre lydkvaliteten også kan forbedre brugerens sikkerhed. De nye funktioner vil fx gøre det muligt for brugeren at tilpasse sig advarselssignaler”, forklarer Søren Bech, professor, Institut for Elektroniske Systemer, AAU / Bang og Olufsen

Det er velkendt at musik og god lydkvalitet har en positiv indflydelse på mennesker og tilsvarende at støj påvirker livskvaliteten negativt. Adèle Simons projekt kan hjælpe lytteren til at fokusere på musikken og derved optimere de positive aspekter og mindske de negative - fx støjens indflydelse. 

Forskningen vil derfor forbedre lydoplevelsen for brugerne, men det vil også give ny viden om, hvordan hjernen opfatter og sorterer lyde.

”Jeg håber, at min forskning kan bidrage til en bedre forståelse af, hvordan vores hjerne opfatter og sorterer forskellige lyde. Derudover vil vi forhåbentlig stå med et smart produkt, som har evner til at tilpasse sig brugeren og det miljø, som brugeren befinder sig i – det vil give en forbedret lydoplevelse”, siger Adèle Simon

 

Kontakt

Adèle Simon, erhvervs-PhD

Bang og Olufsen / Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

Mail: amds@es.aau.dk / adsi@bang-olufsen.dk

 

Søren Bech, professor

Bang og Olufsen / Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

Mail: SBE@bang-olufsen.dk / sbe@es.aau.dk

All news

See the list