AAU logo
Forskere underviser online: Jens Dalsgaard

Forskere underviser online: Jens Dalsgaard

Lektor Jens Dalsgaard arbejder ligesom alle andre AAU-ansatte hjemmefra i disse dage. Men det kan være en udfordring at skabe en god undervisning for de studerende, når det hele skal foregå online og der ikke er adgang til laboratorier.

Af Jens Dalsgaard, professor på Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

 

Hvordan har du indrettet dit hjemme-undervisningslokale?

Jeg har indrettet min kælder med en arbejdsplads til møder, skrivning og undervisning. Det fungerer godt, dog er der perioder på dagen, hvor man mærker, at nettet er på overarbejde pga. den øgede brug af streamingtjenester.

Hvad underviser du i? Og kan det lade sig gøre online, uden adgang til labs?

Jeg har en række kurser inden for software- og hardwareudvikling samt realtidssystemer. Det kan lade sig gøre online, men der er selvfølgelig udfordringer. Det er fx svært at afholde en interaktiv forelæsning online – som underviser mangler jeg feedback undervejs og det kan være en udfordring at se på de studerende, om de forstår det sagte eller er hægtet af undervejs.

Det kan desuden mærkes, at vi ikke har adgang til labs – især ved de studerendes projektarbejde, da denne del vil mangle i deres projekter. Vi har forsøgt at etablere hjemmelabs hos nogle studerende, men det har ikke samme funktion som laboratorierne på universitetet. Der er mange ting, som ikke kan løses i simuleringsværktøjer. Men vi får det til at fungere.

Derudover har jeg normalt mange studerende forbi mit kontor, hvor 10-15 min. hjælp har stor betydning. Det kan de ikke lige nu og det er selvfølgelig rigtig ærgerligt.

Hvordan har du grebet opgaven an med at skulle omlægge den fysiske undervisning til online undervisning?

Jeg har taget udgangspunkt i det materiale samt præsentationer, der skulle have været brugt og har forsøgt at ”keep it simple stupid”, da komplekse løsninger kan være svære at vedligeholde. Derudover har jeg lavet hjemmesider, der samler links og giver forklaringer på diverse ting.

Har du et godt råd til, hvordan man får online undervisning til at fungere bedst muligt?

Online undervisning må ikke være et mål i sig selv, det handler om at skabe en god undervisning og uddanne dygtige ingeniører. Derudover synes jeg, at det fungerer bedst med live online forelæsninger, frem for optagede videoer – at forelæse til et webcam er lidt kedeligt og man mangler dialogen med de studerende.

 

Info

Alle undervisere på AAU skal undervise online resten af semestret pga. COVID-19. Men hvordan griber man det an, og hvordan skaber man den bedst mulige undervisningssituation? I denne artikelserie har vi spurgt en række undervisere fra Institut for Elektroniske Systemer, om de vil dele deres bedste tips til, hvordan man bedst får den digitale undervisning til at fungere.

All news

See the list