AAU-studerende vil beskytte danskere på internettet

AAU-studerende vil beskytte danskere på internettet

Studerende fra Aalborg Universitet har udviklet et system, der skal beskytte danskere på internettet. Systemet kan identificere enheder, som kan bruges til ondsindede formål af hackere.

Camilla Klindt Thorup, presseansvarlig, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

Smart-teknologien er efterhånden en stor del af mange danskeres hverdag. Teknologien gør det muligt at styre alt fra TV til radiator via mobil eller tablet. Vi kan tænde lyset i køkkenet, opvarme ovnen og sætte musik på, uanset hvor i hjemmet vi befinder os.

Men oftest er brugerne ikke klar over, hvordan enhederne bør installeres korrekt – og sikkert. Og da enhederne er koblet på internettet, så kan potentielle hackere finde kontaktoplysninger på ejerne. Forestil dig, at en hacker får adgang til et kamera eller en elektronisk lås og derved kan se om du er hjemme og måske endda låse sig ind. Derfor har studerende fra Aalborg Universitet (AAU) udviklet et system, der kan identificere disse usikre og sårbare enheder og dernæst sende ejerne en advarsel.

-Vi ønsker at bidrage til sikkerheden i det danske samfund – og det gør vi ved at opdage sårbare enheder og informere brugerne om potentielle sikkerhedsproblemer. Vores mål er at gøre systemet til en automatiseret platform, der løbende overvåger det danske internet for sårbare enheder og dernæst informerer brugerne, forklarer Emmanouil Vasilomanolakis, adjunkt, Institut for Elektroniske Systemer  

System advarer og beskytter mod hackere

Når smarte enheder ikke er korrekt installeret, så kan private oplysninger være tilgængelige på internettet – også for hackere. Brugere skal altså lære at installere deres enheder og frakoble dem det offentlige internet.

Derfor har de studerende fra AAU udviklet systemet AAU Protect, som kan advare danskere, hvis deres oplysninger er tilgængelige for potentielle hackere.

-Mange danskere køber enheder, der er koblet på internettet, men de ved ikke, hvordan de skal konfigurere enhederne sikkert. Desuden er brugerne oftest heller ikke bevidste om, at enhederne er synlige for andre, når de er koblet op på denne måde. AAU Protect giver automatisk disse brugere besked om potentielle sikkerhedsproblemer. Samtidig bliver brugerne tilbudt hjælp til, hvordan de kan beskytte deres enheder, forklarer Emmanouil Vasilomanolakis

Dermed kan AAU Protect få stor betydning for brugerne af smarte enheder og fungere som den første public service i det danske cyberlandskab, hvor eksponeringen af usikre enheder minimeres.

AAU Protect er lige nu i prototypestadiet, men resultaterne af projektet viser at, systemet kan fungere i praksis. Desuden er det en ambition at udvikle systemet til at kunne advare både almindelige borgere og virksomheder.

Studenterinnovation skaber værdi for samfundet

Projektet, som de studerende har arbejdet på, skal nu videreudvikles af andre studerende, som bl.a. skal sikre sikkerheden i systemet, før det gøres tilgængeligt for offentligheden. Projektet passer godt sammen med AAU’s undervisningsmodel, problembaseret læring, hvor et virkeligt problem er omdrejningspunktet for den studerendes læreproces.

Samtidig med at de studerende lærer en masse, resulterer projekterne i konkrete produkter og løsninger, som kan gøre en forskel for mange mennesker og for samfundet.

Frederik Olsen Andersen er en af de AAU-studerende, der har været med til at udvikle systemet og afhjælpe et konkret problem i vores samfund.

-Det har været meget motiverende at arbejde på et projekt, som gør en forskel og har potentiale til at blive en public service. Når vi arbejder med virkelige problemer, så opstår der en dybere mening med vores arbejde – i dette tilfælde ønsker vi at beskytte danskere mod eventuelle hackere, men samtidig også skabe viden om, hvordan de smarte enheder bør opsættes på en sikker måde, forklarer Frederik Olsen Andersen, der læser Cyber Security på AAU i København

 

Fakta om projektet

Projektet har stor samfundsrelevans og belyser desuden manglen på for uddannede IT-kandidater. Der er brug for flere specialister, som kan indgå i kampen mod ondsindede hackere – derfor udbyder AAU København også en helt ny bacheloruddannelse i Cyber- og Computerteknologi fra september 2021. Du kan læse mere om uddannelsen her https://www.aau.dk/uddannelser/bachelor/cyber-computerteknologi

 

Kontakt

Emmanouil Vasilomanolakis, adjunkt i cybersikkerhed, Institut for Elektroniske Systemer, AAU

emv@es.aau.dk

All news

See the list