AAU-studerende modtager legat for sikkerhedsapp til dykkere

Anders Brenøe Olesen, Paulius Astraukas og Simon Møller Houlberg fra IT, Kommunikation og Medieteknologi modtager mikrolegatet fra Fonden for Entreprenørskab. De har udviklet et undervandssystem til dykkere, som vil øge sikkerheden.

Af Camilla Klindt Thorup, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

Tre studerende fra IT, Kommunikation og Medieteknologi har fået et mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab. Modtagerne, Anders Brenøe Olesen, Paulius Astraukas og Simon Møller Houlberg, har udviklet et undervandssystem, der har til formål at følge og informere om dykkeres status og aktivitet i real-time.

Tid er ofte en afgørende faktor i nødsituationer. Systemet, DiveTracker, som de studerende har udviklet, kan forhindre længerevarende skader på kroppen eller dødsfald.

”DiveTracker kan identificere eventuelle faresignaler, der kan opstå under et dyk. Systemet giver den ansvarlige på land besked og personen har dermed mulighed for at forberede sig. Det kan have afgørende betydning for dykkerne”, forklarer Anders Brenøe Olesen, studerende på IT, Kommunikation og Medieteknologi

DiveTracker følger dykkerne ved hjælp af to enheder, hvoraf den ene sidder på dykkeren og den anden er placeret i vandoverpladen. Den udviklede app er forbundet til enheden i vandoverfladen, der visualiserer det opsamlede data fra begge enheder i real-time.

På den måde kan dykkere bruge app’en som en slags logbog, hvor de kan registrere tidligere dyk. Ved at give dykkerlæger adgang til dykkernes logbog, kan de foretage medicinske vurderinger – i tilfælde af, at dykkeren er i fare.

”DiveTracker anvender avancerede teknologier til at løse et vigtigt samfundsproblem. Teknologien kan efterfølgende også anvendes til fx at måle havforurening, overvåge liv under vand eller til at give fiskere mulighed for at optimere fiskeristrategier. Alt sammen noget, som er i tråd med verdensmålene og dermed kan gøre en forskel for samfundet og for verdenen – særligt livet under vand”, forklarer Sokol Kosta, lektor, Institut for Elektroniske Systemer, AAU

DiveTracker skal nu testet yderligere inden de studerende vil videreudvikle systemet, så det i fremtiden kan lanceres.

”Vi har indtil videre testet DiveTracker under vand på 94 meter. Med legatet har vi mulighed for at teste systemet på længere afstande for at opnå de bedst mulige resultater”, siger Anders Brenøe Olesen

Fakta

Siden 2011 har Fonden for Entreprenørskab uddelt Mikrolegater studerende med iværksætterambitioner. Mikrolegatet giver studerende økonomisk støtte til deres idé og dermed mulighed for at opnå værdifuld erfaring med iværksætteri.

Læs mere om Mikrolegaet her

Anders Brenøe Olesen, studerende, IT, Kommunikation og Medieteknologi